Нашата история

Изправи се пред страховете си

Не те е страх от тъмното, страх те е от това, което се крие там от теб...
Направи една крачка към него.
Не те е страх, че ще срещнеш чудовище, страх те е, че не го познаваш.
Измисли как да го опитомиш и направи една крачка към него.
Не те е страх от страха, страх те е, че си сам със него.
Сподели страха си с приятел и направи една крачка към него.
Крачка по крачка, протегни ръка към страха, заедно с всички, които също се боим.
И вместо да се тревожиш и да трепериш,
направи нещо ново: надсмей му се.
Срещни страховете си в забавен контекст
и им отнеми силата.
Никога не е имало друг начин.
Играй с нас.

Кои сме ние

Ние сме човеци, които имат страхове. Живеем в свят, в който фийдът на новините ни залива с тревоги и трагедии. Какво правим с цялото това бреме на 21 век?
Някои от нас ходят на групова терапия и психодрама. Някои от нас ходят на йога. Някои от нас ходят на психоанализа. Някои от нас учат психоанализа. Някои от нас работят по 12 часа в денонощие. Някои от нас работят за каузи. Някои от нас праят любов. Някои ядат сладолед...
Общото е, че решихме на направим крачка към страховете си и да насочим фенерчето в тъмното към тях. Когато сме заедно и споделяме, страшните неща изведнъж се оказват общи и не толкова уникално ужасни.
Започнахме да играем една игра. Аз споделям страха си с групата, а тя поставя страха ми в абсурдни контексти, които с натрупването си го обезсилват. Психотерапевтичен метод, наречен „рефрейминг“, който за първи път в света ангажирахме в забавна игра за приятели, която може да играете сами и навсякъде.
Да поговорим за страховете си. Да поиграем със страховете си. Играйте с нас.

За картите

Картите REFOBIА са произведения на изкуството, на душата. Затова те се свързват с теб и помежду си. Затова те свързват с другите в групата. Разказват историята, която ти им подариш. Те са метафори и символи на обектите, спомените и тревогите в твоето сърце. В някои от илюстрациите ще „разпознаеш“ своя шеф, своята първа учителка или баба си. В друг образ ще видиш себе си и свой повтарящ се кошмар.

Картите не са вълшебни, те не предсказват и не лекуват. Но те свързват твоето несъзнавано с несъзнаваното на твоите приятели, споделят го и намират образ за болки, тревоги, страхове. В играта с картите REBOFIA ти влагаш целия си багаж, така както го влагаш във всяка нова компания, нова връзка или среща.

Свържи се с другите, счупи леда, сподели себе си, октрий отговор, намери решение.

Играй с нас.

За играта

REFOBIА e проект, в който изкуството, играта и психологията си дават среща, дават нов контекст на тревогите ни и ни канят да бъдем по-малко тревожни, по-свързани и по-спокойни.

REFOBIА игра с карти, която чупи леда в компанията, свързва хората помежду им и споделя истории.

REFOBIA съдържа 3 тестета карти:
- Карти с класически страхове – фобии (60 бр.), с оригинални илюстрации
- „Модерните“ страхове на 21 век (20 бр.), с оригинални илюстрации
- „Рефрейминг“ карти със забавни реплики и контекст, които поставят страха в нова смешна светлина и така да го обезсилват

Правила на играта:
(1) ОСНОВНА ИГРА
(2) ТИЙМБИЛДИНГ ЗАГРЯВАНЕ
(3) ЕМПАТИЧНА
(4) ГЕРОЙ С ИСТОРИЯ